Banner iklan disini

Menu Navigasi

DAGING MASAK KURMA

DAGING MASAK KURMA


Bahan-bahannya ialah:

1kg daging (lembu atau kerbau)
5 sudu besar rempah kurma adabi
5 biji tomato
3 biji cili hijau
5 biji kentang
1 biji bawang besar India
1 inci halia
2 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 sudu besar rempah campuran (biji sawi, halba, jintan)
1 sudu besar pes asam jawa
1/2 - 1 cawan air
sedikit minyak untuk menumis
secubit garam

Cara-caranya ialah:

Basuh daging hingga bersih dan toskan. Kemudian panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan bawang besar yang telah dihiris bersama dengan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan rempah campuran hingga naik bau.

Kemudian masukkan daging dan kacau rata. Apabila daging sudah mula mengeluarkan air, ketuk halia dan masukkan. Kacau rata.

Bancuh rempah kurma dengan sedikit air dan masukkan ke dalam periuk. Potong kentang dan masukkan. Kemudian potong besar buah tomato dan cili hijau, juga masukkan ke dalam periuk. Masukkan sedikit air jika terlalu pekat. Kacau sentiasa supaya daging tak melekat di bahagian bawah periuk.

Masukkan pes asam jawa yang dibancuh dengan sedikit air. Biarkan daging mendidih, jika masih pekat, masukkan lagi sedikit air. Perasakan dengan garam dan sedia untuk dihidang
Bagikan ke Facebook

Artikel Terkait

Tidak ada artikel lain dengan kategori serupa.
Banner iklan disini