KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE
Bahan-bahan :
.
BAHAN A
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tepung gandum
.
Cara-cara:
Pukul cream cheese bersama dengan gula hingga sebati.
Masukkan telur diikuti dengan air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
Biarkan sebentar.
.
BAHAN B (KEK)
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sudu kecil vanilla
sedikit garam
1/2 cawan air panas didih
1/2 cawan cwn susu segar/cair
1/2 cawan minyak jagung/masak
1 cawan tpng gandum*
3 sudu besar serbuk koko*
1 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan-bahan perlu diayak dulu)
.
Cara-cara:
Pukul telur di dalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
Masukkan air panas,susu dan minyak.
Setelah itu masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
Biarkan sebentar dan bahagi kepada 2 bahagian.
.
CARA MEMASAK.
.
Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana.
Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dengan kertas minyak.
Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit. Amie gunakan loyang 4 segi ukuran 8 X 8 inci.
Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
Setelah benar-benar sejuk, boleh potong dan hidangkan
.